FAMILIE FEYS

kinderen van Arthur & Jeanne Feys Halwijn

Belgisch Kongo

Januari 1949

Afbeelding

In de beginjaren van het pasgehuwd koppel Tuurtje & Jeanneke, hadden ze een beenhouwerij geopend op de hoek van het Hof van ’t Henneke en de Spilleboutdreef. Daar hebben ze ook de harde oorlogsjaren meegemaakt.
Ze beslissen zoals zovelen hun geluk te zoeken in de Belgische kolonie “Belgisch Kongo”.
Na enkele maanden voorbereiding trekt de familie met 5 kinderen, waarvan het jongste meisje (Marie-Rose) amper 15 maanden oud, op avontuur (dat mag je wel zeggen) naar toenmalig Congo Belge, met zo goed als eentalige dominantie.
Tuurtje (roepnaam van ons Vaatje) had namelijk extra “Franse taal cursus” moeten volgen om te kunnen communiceren met de gouverneur, een voorwaarde om “Colon stagiair” te mogen worden. Vandaag begrijpen we deze toestanden niet meer.

Na enkele dagen (weken?) verblijf in Matadi (zie enkele foto's) zijn we naar de provincie Ituri (noord oosten) van Belgisch Kongo getrokken, naar de stad Nioka daar hebben we 9 maanden gewoond. Wat grote zus(toen 9 jaar) herinnert is dat dit huis doorwoekerd was van de termieten, en dat ze ’s nachts het gevriemel van de termieten hoorde in de bakstenen . We konden ook niet naar het internaat (in Fataki op zo’n 50 & 60 km) daar er geen plaats was en dus zijn de kinderen zonder school gebleven voor 9 maanden.

Vaatje heeft bekomen te mogen verhuizen naar Fataki, en zodoende was er terug school ter beschikking daar we externe leerlingen konden zijn. Het huis in Nioka is kort na ons vertrek ingestort

Wat herinner ik me nog van deze eerste maanden (ik was toen bijna 5 jaar oud), van Nioka niets? Maar enkel dit:

Bij aankomst te Fataki in ons toekomstig verblijf.... Een huis in een zijstraat(bergop) met alleenstaande kleine woningen. De woning die onze ouders kunnen kiezen is de tweede van beneden gezien, met zo op het zicht de minste overwoekering van het woud, oerwoud zal ik het niet noemen maar het is bijna de juiste benaming. Het gevoel dat Moetje moet hebben gehad zal zeer deprimerend geweest zijn. Ik denk dat ik haar nog zie met tranen in de ogen maar dit kan inbeelding zijn, alhoewel??